Få styr på skødet, før det er for sent!

15 januar 2019
Anders Lundtang Hansen
Få styr på skødet, før det er for sent!

Når det er tid til den endelige stadfæstelse af, at man har overtaget en bolig, så er det ved at være tid til skødeskrivning.

I gamle dage var det et gammeldags dokument med gotisk skrift, lavet med fyldepen og et voksstempel, der cementerede ægtheden af skødet og gjorde det gældende.

Nu om dage kan mange af disse skøde-relaterede tjanser ordnes på en computer af en advokat, men der er stadig brugt for, at man sætter sin endelige underskrift fysisk på et udskrevet dokument, selvom det måske i fremtiden bliver overladt til digital underskrift.

Men der er nok en grund til, at vi stadig holder fast i at gøre en vis del af en bolighandel i fysisk form, og det er ikke kun af nostalgiske grunde.

Det er den store betydning ved, hvad den underskrift medfører.

For forud er der gået meget papirarbejde fra køber og sælgers respektive advokater og andre repræsentanter, for den slags kan menigmand slet ikke sætte sig ind i, hvad der skal være på plads af paragraffer og andre jura-ting, for at skødet er gældende.

Omstændighederne ved hvad der skal være inkluderet i et skøde, har forandret sig rigtig mange gange gennem tiden, men slutresultatet er altid det samme: At man overtager et hus enten fra nyt eller fra en sælger.

Selv for en boligadvokat kan det tage lidt tid at udfærdige et skøde, da der måske skal indføres detaljer, der kun gør sig gældende ved den givne handel ved hånden.

Og sørg i den sammenhæng at helgarder dig som køber!

Måske er man fanget i en lykkerus over, at man har fået sit drømmehus, men har du for eksempel tænkt på, om der er styr på i skødet, hvem der ejer huset?

Der kan jo ske dødsfald, skilsmisse eller andet, hvor der kan blive gjort krav på værdier i boligen.

Der vil det være mildt sagt surt, hvis man skal tage stilling til alle de ting, når det er for sent, og skødet er udfærdiget, og man godkendte det i sin tid med ens underskrift.

Få styr på alle tænkelige aspekter ved et skøde med en advokat indover – selv ved de utænkelige aspekter – før den endelige underskrift bliver sat.